CNV Vakmensen eist individueel scholingsbudget in CAO’s

CNV Vakmensen eist in 2015 in elke CAO-onderhandeling in de sectoren vervoer, bouw, industrie en voeding 0,5% loonruimte voor scholing. Dit heeft de bondsraad van de vakbond vrijdagochtend besloten. Het gaat om een individueel ontwikkelingsbudget dat de werknemer kan gebruiken voor opleidingen en cursussen en voor om- en bijscholing. De eis is onderdeel van de totale loonruimte van 3% die CNV Vakmensen eist en geldt voor ongeveer tweehonderd CAO’s zoals bouwnijverheid, metalektro, motorvoertuigen, Shell en KLM.

Rol werknemer verandert
CNV Vakmensen vicevoorzitter Piet Fortuin: ‘De tijd dat je na het doorlopen van een beroepsopleiding veertig jaar hetzelfde werk kan doen is voorbij. Door ICT, robotisering en andere innovaties verandert de rol van de werknemer sterk. Werkgevers en de overheid zeggen nu tegen de werknemer: ‘het is je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt om betaald werk te blijven doen’. Wij vinden het rechtvaardig dat bij deze verantwoordelijkheid ook financiële mogelijkheden horen. Daarom wil CNV Vakmensen dat werknemers voldoende geld krijgen zich te blijven ontwikkelen en hier zelf de beschikking over hebben. Deze 0,5% is hierin een eerste stap.’

Dure opleidingen
Cursussen, opleidingen en loopbaanbegeleiding zijn duur. En daardoor moeilijk te betalen voor de gemiddelde werknemer met een beroepsopleiding en bijpassend inkomen in bijvoorbeeld de bouw of het vervoer. ‘Juist in deze sectoren verandert door innovaties de arbeidsmarkt in hoog tempo. We zien dat aan de toename van het aantal flexwerkers en zzp’ers bijvoorbeeld. Werkgevers en overheid trekken zich tegelijkertijd terug uit de zorg om de werknemer. Op termijn willen wij daarom dat elke werknemer de beschikking krijgt over een volwaardig opleidingsbudget. Alleen dan kun je van werknemers verwachten dat zij deze verantwoordelijkheid zelf nemen en op duurzame wijze zorg dragen voor hun plek op de arbeidsmarkt’, aldus Fortuin.

(Bron: CNV Vakmensen)