FNV tevreden over sectorplannen

De FNV vindt het bemoedigend om te zien dat tot nu toe al 323.000 mensen in sectoren baat hebben bij maatregelen om de gevolgen van de crisis te dempen. Daarbij gaat het vooral om scholing, begeleiding van werk-naar-werk, en scheppen van nieuwe leerwerkplekken. Tot nu toe is hiervoor ruim 300 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit de sectoren zelf. Dit bedrag wordt aangevuld met eenzelfde bedrag door minister Asscher. ‘Het is goed om te zien dat er resultaten worden geboekt, en dat mensen er echt iets aan hebben. Daarvoor zijn deze plannen ook expliciet bedoeld: voor het bestrijden van de gevolgen van de crisis op de plek waar werkenden er onder lijden: in de sectoren’, aldus FNV-voorzitter Ton Heerts in reactie op de Kamerbrief van minister Asscher over de voortgang van de sectorplannen.
Ruim veertig procent van de maatregelen gaat over bestrijden van de jeugdwerkloosheid. De sectorplannen bestrijken alle mogelijke sectoren, waaronder diverse initiatieven in de bouw en de zorg, maar ook de luchtvaart, de metaal, beveiliging, uitgeverijen, het onderwijs, ict, procesindustrie, de schoonmaak en mode en textiel.

Randvoorwaarden
In sectoren klinkt wel kritiek op de randvoorwaarden waardoor niet alle voorstellen in de sectorplannen zijn terechtgekomen. Zo is bij het sectorplan Vervoer door werknemers voorgesteld om vrijwillige uittreders van 64 jaar en ouder één op één hun baan te laten afstaan aan jongeren. Dit wordt echter belemmerd door de huidige fiscale regels. Bij een volgende ronde zou dat moeten worden veranderd, aldus de FNV.