Schadevergoeding voor werkneemster diamantindustrie

 

Gassan Diamonds in Amsterdam heeft een vergoeding van 80.000 euro moeten betalen aan een oud-werkneemster, die arbeidsongeschikt werd. Vooral in het hoogseizoen maakte ze lange dagen. In combinatie met de hoge  werkdruk en een slechte werkplek leidde dit tot ernstige  gezondheidsklachten, waardoor ze uiteindelijk niet meer kon werken. Na jaren procederen wist het Bureau Beroepsziekten FNV voor haar een schadevergoeding te regelen.

Het betreft de 61-jarige Elly de Kruijff, die 16 jaar bij de diamantair heeft gewerkt. ‘Terwijl hordes toeristen toekeken hoe De Kruijff haar werk deed, was haar werkplek niet in orde en moest zij veel te lang achtereen steeds weer dezelfde nauwkeurige herhalende bewegingen maken. Dat is vragen om problemen’, reageert directeur Marian Schaapman van het Bureau Beroepsziekten.
‘Ik vond mijn werk ontzettend leuk. We hadden als collega’s erg veel lol samen. Maar nu zijn mijn polsen kapot. Gassan heeft mij de kans ontnomen om nog ooit dit of ander betaald werk te doen’, aldus De Kruijff, die blij is dat het na een jarenlange strijd nu tot een regeling is gekomen: ‘Ik hoef me nu geen zorgen meer te maken over de toekomst. Ik heb 7 jaar van een uitkering van het UWV moeten leven en dat is armoe.’