CBS: Meer mensen flexibel aan de slag

Ten opzichte van een jaar geleden kwamen er in het tweede kwartaal 103.000 werknemers met een flexibele arbeidsrelatie bij, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie neemt al een aantal jaren toe.

Meer zzp’ers
De toename betrof vooral oproep-, inval- en uitzendkrachten en ook tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract. Vorige maand berichtte het CBS al dat vooral de uitzendkrachten hebben bijgedragen aan de banengroei in het afgelopen jaar.
Het aantal werkenden dat als zelfstandige aan de slag is, nam ten opzichte van een jaar geleden toe met 32.000. Het betrof vrijwel uitsluitend zelfstandigen zonder personeel. De toename van het aantal zelfstandigen was vergelijkbaar met die in eerdere jaren. Daarentegen neemt het aantal werknemers met een vaste aanstelling al geruime tijd af, hoewel de daling met 28.000 minder groot was dan in eerdere jaren.

FNV
‘De toename van flexwerk in Nederland betekent dat steeds meer mensen hun werk doen zonder dat zij belangrijke zekerheden hebben. Onzeker werk heeft grote invloed op het sociale leven van mensen, op de gezondheid en op de financiële zekerheid’, reageert arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn van de FNV. Uit onderzoek van de vakcentrale blijkt dat 41% van de deelnemers niet genoeg verdient om goed van te kunnen leven. Bij veel van de mensen met een onzeker contract is de betaling niet in orde, en een kwart krijgt niet alle gewerkte uren betaald. Veel werknemers met een onzeker contract moeten vaak (of altijd) werken in weekend, avond of nacht.