FNV KIEM blijft zelfstandig

Tijdens het congres van FNV KIEM op 10 oktober was geen twee derde meerderheid voor fusie met de ongedeelde FNV. Gevolg is dat FNV KIEM zelfstandig doorgaat. Dat bleek bij de stemming over het fusievoorstel door 103 afgevaardigden in de Flint in Amersfoort. De uitslag van de stemming was 64,71%  voor en 35,29% tegen. Dat is weliswaar een meerderheid, maar statutair niet voldoende voor een fusie, daar was 66,7% voor nodig.

Zelfstandig
Het gevolg hiervan is dat FNV KIEM binnen de FNV doorgaat als zelfstandige bond. Voorstel van het bestuur was om binnen de ongedeelde FNV een eigen sector te gaan vormen voor de creatieve industrie.
Meteen na de stemming las voorzitter Geert van der Tang een verklaring voor. Hij benadrukte dat het bestuur nog mandaat heeft tot 16 juni 2016. Het bondsbestuur gaat nu meteen aan de slag met een begroting en een werkplan voor 2016. Op de bondsraad van 19 november zal het bondsbestuur voorleggen hoe het verder wil met FNV KIEM.

Bouwers stapt op
Doordat de fusie niet doorgaat, stapt voormalig KIEM-voorzitter Edwin Bouwers uit het dagelijks bestuur van de FNV. Bij de start van het fusieproces kwam er twee jaar geleden een extra zetel in het dagelijks bestuur voor FNV KIEM die door hem werd ingevuld. Bouwers: ‘Hoewel de leden van FNV KIEM in ruime meerderheid kiezen voor fusie, kwam het congres daarvoor toch 2 stemmen te kort. Consequentie is dat FNV KIEM als zelfstandige bond lid blijft van de FNV en niet fuseert met het ongedeelde deel van de FNV. Daarom heb ik besloten mijn zetel ter beschikking te stellen.’