Personeel Abvakabo pikt het niet langer

De spanningen binnen Abvakabo bereiken langzaam een hoogtepunt. Veel medewerkers hebben het idee dat het bondsbestuur een waar schrikbewind voert en voelen zich geïntimideerd. Eind augustus is de boel geëscaleerd. Een vakbondsbestuurder had op de interne sociale media van Abvakabo kritiek geuit op het beleid van de bond. Dat schoot de leiding van de bond in het verkeerde keelgat, waarop de bestuurder direct zijn biezen kon pakken. Vervolgens ontvingen alle medewerkers een mail, die als zeer intimiderend werd ervaren: pas op met kritiek, want dan kun je de volgende zijn. Nadat er een storm van protest over deze mail uitbrak, is die snel weer ingetrokken.

Naast de zaak van deze vakbondsbestuurder, die binnenkort door de rechter zal worden behandeld, is ook nog een aantal andere medewerkers van de bond de wacht aangezegd. Het heeft er alle schijn van dat het bondsbestuur vindt dat deze mensen te veel verzuimen. Het verzuimpercentage is namelijk ongekend hoog, en het is zaak dat naar beneden te brengen.

Medewerkers van de bond voelen zich niet meer veilig en zijn daarom naar Hettie Kijzers van FNV Bondgenoten gestapt. Zij behartigt de belangen van werknemers die bij de bonden werken. Samen met de bedrijfsledengroep is besloten een handtekeningenactie op te starten. De begeleidende tekst liegt er niet om! Binnen een week zijn 120 handtekeningen verzameld op een personeelsbestand van ongeveer 400. Twee afdelingen hebben niet meegedaan aan de actie, omdat zij bang waren voor represailles.

De handtekeningen zijn vandaag om 14.00 uur aan de directeur van Abvakabo aangeboden.