AWVN: vakbondseis frustreert CAO-overleg

standaard_ruzieaandevergadertafel

De eis van vakcentrale FNV voor een verhoging van de CAO-lonen met 3% zorgt volgens werkgeversvereniging AWVN steeds vaker voor problemen in de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen. ​In februari werden hierdoor slechts 7 nieuwe CAO’s afgesloten, in januari én februari van 2014 totaal slechts 20. Een aantal van 50 zou normaal zijn geweest voor de eerste twee maanden van het jaar.

Bezorgd
AWVN is bezorgd over deze ontwikkeling. ‘Er dreigt opnieuw een situatie te ontstaan met tientallen CAO’s die formeel zijn afgelopen zonder dat er een nieuw akkoord is. Dat creëert veel onzekerheid, zowel bij werkgevers als werknemers. We weten onderhand allemaal dat juist onzekerheid bij de economische actoren de economische ontwikkeling frustreert’, aldus een woordvoerder. Eerder al noemde de werkgeversvereniging de uniforme en hoge eis van de grootste vakbond niet realistisch, ‘want vrijwel geen enkel bedrijf kan momenteel een dergelijke kostenverhoging dragen’.

Loonstijging
De gemiddelde afgesproken loonstijging bedroeg in februari 1,49%. Dat is in lijn met de nieuwste CPB-raming van afgelopen dinsdag dat over geheel 2014 de gemiddelde CAO-afspraak rond 1,5% zal bedragen. Ondanks recente positieve berichten over de economie ziet AWVN nog geen echte opwaartse trend in de CAO-afspraken. ‘Daarvoor is het herstel nog te fragiel. Bedrijven zullen nog lang bezig zijn hun wonden te likken.’
(AWVN)