Abvakabo reageert op ontslag OR-lid

standaard_ontslag

Het Dagelijks Bestuur van Abvakabo FNV heeft intern gereageerd op het ontslag van OR-lid Gert Jan Tommel, waarover Zeggenschap eerder berichtte. In de ‘DB Nieuwsbrief’ van 19 juli zegt het DB dat het ontslag niets met de OR-werkzaamheden van Tommel te maken heeft. De reden was zijn gedrag, dat ontoelaatbaar was.

Het DB voelde zich genoodzaakt te reageren, omdat de berichtgeving rondom het ontslag een verkeerd beeld zou geven. ‘Er is veel publiciteit geweest rond het ontslag van Gert Jan Tommel. Nu was het MT/DB niet van plan hier nog verder over te communiceren, maar nu de ondernemingsraad hierover een bericht heeft geplaatst op intranet willen wij ook onze zienswijze aan jullie bekendmaken’, schrijft het DB aan de medewerkers van de bond.

‘De kantonrechter heeft onlangs besloten de arbeidsovereenkomst tussen OR-lid Gert Jan Tommel en Abvakabo FNV te beëindigen (ontbinden heet dat). Bij een ondernemingsraadslid is een kantonrechter daar erg terughoudend mee, want een OR-lid mag niet ontslagen worden vanwege zijn OR-activiteiten. De kantonrechter is toch tot ontbinding overgegaan; en zij spreekt daarmee uit dat er geen relatie is tussen het ontslag en de OR-activiteiten van Gert Jan Tommel. Desondanks wordt in de berichtgeving  de nadruk gelegd op een onderdeel van de uitspraak waarin de kantonrechter zegt dat een OR-lid niet belemmerd mag worden in de uitoefening van zijn OR-werkzaamheden. Abvakabo FNV is het daarmee eens maar dit was ook niet de reden om de gang naar de rechter te maken. De rechter heeft haar uitspraak gebaseerd op de manier waarop Gert Jan Tommel zich heeft gedragen, waardoor  van een vruchtbare samenwerking geen sprake meer kon zijn. Deze uitspraak bevestigt ook dat bedreigingen aan het adres van onze voorzitter en in het geheim opnemen van vertrouwelijke gesprekken, pertinent niet kunnen. Tommel wilde een vergoeding van minimaal 120.000,- euro, maar de rechter vond 20.000,- euro meer dan genoeg. Op basis van ons sociaal plan is dit een neutrale vergoeding van 1 maandsalaris per dienstjaar.’