Heeft meneer Biesheuvel wel eens gehoord van koopkracht?

koopkracht

Ach, die Hans Biesheuvel toch. Helemaal gefrustreerd als MKB-voorzitter. Al dat overleggedoe, het schiet allemaal niets op. Leuk om de boel een beetje bij elkaar te houden, maar tot de gewenste verandering leidt het niet. En eigenlijk had hij in dat overleg ook niets in te brengen. Grote broer VNO-NCW bepaalt de agenda.

En dan al die uitgerangeerde politici waar hij mee te maken kreeg. Zijn nu zomaar voorzitter van brancheverenigingen geworden, omdat ze de weg in Den Haag zo goed kennen. Maar wat moeten ondernemers daarmee? Den Haag, dat is synoniem voor stroperig en het tegenhouden van vernieuwing. En sowieso, brancheverenigingen, wat moet je daarmee? Ja, oké, branches sluiten cao’s af, ze hebben opleidings- en ontwikkelingsfondsen, ze kunnen een stimulans zijn voor van werk naar werk trajecten. Maar dat zijn dingen voor werknemers. Ondernemers hebben daar helemaal niets aan.

Dus dacht die Hans Biesheuvel, we gaan het helemaal anders doen. En hup, daar is Ondernemend Nederland. De agenda: invloed uitoefenen in Den Haag (sic)! En waar moeten die vermaledijde politici dan voor zorgen? Juist ja, lastenverlichting voor ondernemers natuurlijk. En ook dat die rottige banken die het binnen VNO-NCW voor het zeggen hebben nu eindelijk eens over de brug komen met geld. Want u weet, het MKB is de motor van de economie. Die hapert niet omdat het crisis is, welnee, als ondernemers geld hebben, gaan ze vanzelf investeren.

Maar eh, meneer Biesheuvel, heeft u wel eens gehoord van koopkracht? Dát is de motor van de economie. Als u het MKB uit het slop wil halen, helpt het als u uw werknemers een fatsoenlijke cao geeft, als u mensen een normaal arbeidscontract biedt in plaats van allerlei flexconstructies te bedenken waarmee u voor een dubbeltje op de eerste rij wilt zitten. Dan krijgen ze meer zekerheid en geld, en gaan ze uw spulletjes vanzelf weer kopen. Daar kunnen ze in Den Haag niet voor zorgen, hoor. Dat moet u helemaal zelf doen, aan de vreselijke overlegtafel.